Στείλτε το κείμενο διαμαρτυρίας με e-mail στους αρμόδιους και υπεύθυνους. Νομαρχία και Δήμους Φωκίδας, βουλευτές και κόμματα, υπουργείο Ανάπτυξης και μεταλλευτικές εταιρίες.

Προσοχή! Τα mail να μην μπαίνουν σε BCC για να βλέπουν όλοι αυτοί ότι το mail πάει και σε άλλους. Επίσης βάζετε δικό σας τίτλο, για να μην το σβήνουν αμέσως ή να μην το φιλτράρουν.

Τα e-mail αρμόδιων και υπεύθυνων είναι:

grafeio.tipou@fokida.gr, grafeio.nomarhi@fokida.gr, genikos.grammateas@fokida.gr, grammateas.nsne@fokida.gr, grammateas.nsne@fokida.gr, n.fokidas@kep.gov.gr, u10401@minagric.gr, d.poleodomias@fokida.gr, d.programmatismou@fokida.gr, t.viomihanias@fokida.gr, nefthi@pasok.gr, pe-stereas.elladas@pasok.gr, nefvkid@pasok.gr, j.bougas@parliament.gr, giona.oros@yahoo.gr, damfissa@hol.gr, bardousia@hol.gr, dimgalax@otenet.gr, gravia@aias.gr, dimdelf1@otenet.gr, d-desfinas@otenet.gr, efpalio@otenet.gr, dimitea@otenet.gr, kallieon@otenet.gr, lidoriki@otenet.gr, parnasos@otenet.gr, tolofono@otenet.gr, Postmaster@sandb.com, M.Kontaxi@sandb.com, C.Kassaris@sandb.com, A.Khanlou@sandb.com, C.Lompa@ikominerals.com, D.Strofilas@sandb.com, elmin.admin@elmin.gr, gensec@ypan.gr, Grammatia@ypan.gr

Το κείμενο διαμαρτυρίας:

Στην Γκιώνα συντελείται μία μεγάλη καταστροφή

Οι προστατευόμενες περιοχές «ΦΥΣΗ 2000»(NATURA) βρίσκονται σε κίνδυνο. Μεταλλευτικές κερδοσκοπικές εταιρείες εναποθέτουν μεταλλεύματα, στείρα και δημιουργούν τεράστιες οχλήσεις στην χλωρίδα και πανίδα τους.

Η πολυδιαφημιζόμενη «αποκατάσταση του περιβάλλοντος» από τις μεταλλευτικές εταιρείες απέτυχε να το επαναφέρει, παρότι έχουν περάσει και πολλές δεκαετίες από το κλείσιμο κάποιων εξορύξεων και τα τοπία παραμένουν σεληνιακά.

Οι εντεταλμένες υπηρεσίες του κράτους, αντί να προστατεύσουν τις περιοχές «ΦΥΣΗ 2000», εκδίδουν επίσημα άδειες μεταλλευτικών εργασιών και εγκρίνουν εξευτελιστικά ποσά για αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Ανέχονται δε ακόμη και βασικές παραβιάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και μη τήρηση της νομοθεσίας όπως γεωτρήσεις και διανοίξεις σηράγγων χωρίς την ύπαρξη υδρογεωλογικής μελέτης.

Επίσης κινδυνεύουν:

 • Δύο χωριά από τα μπάζα των εξορύξεων.
 • Οι εργαζόμενοι από την έλλειψη βασικών μέτρων προστασίας, με αποκορύφωμα το θάνατο πριν λίγους μήνες ενός εργάτη.
 • Ο υδροφόρος ορίζοντας από μολύνσεις και αλλαγές των αποθέσεων των νερών, με πολύ πιθανή επίπτωση στο νερό της Αττικής

Παράλληλα οι αγωνιστές που αποκαλύπτουν τις παραπάνω παρανομίες και ατασθαλίες κυνηγιούνται, εκφοβίζονται, τρομοκρατούνται και στην περίπτωση του Στέφανου Κόλλια του πυρπόλησαν το σπίτι δύο φορές. Οι τρομοκράτες εμπρηστές παραμένουν ασύλληπτοι. Οι κάτοικοι εκβιάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι δημοκρατικές ελευθερίες βρίσκονται σε αναστολή!

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:

 • Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι τρομοκράτες και οι ηθικοί αυτουργοί, που τους κηδεμονεύουν.
 • Η πολιτεία να αποκαταστήσει την δημοκρατία τιμωρώντας κάθε προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του λόγου και να επιχορηγήσει την ανοικοδόμηση του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια.
 • Να σταματήσουν άμεσα οι επιφανειακές εξορυκτικές δραστηριότητες.
 • Να σταματήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες (επιφανειακές και υπόγειες) στις περιοχές «ΦΥΣΗ 2000» και να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα στείρα.
 • Να συσταθεί φορέας διαχείρισης των περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» στην Γκιώνα, με προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης, με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και όλων των περιβαλλοντικών φορέων της Παρνασσίδας.
 • Να αποκατασταθούν όλες οι παλιές εκμεταλλεύσεις άμεσα με έξοδα των μεταλλευτικών εταιρειών. Η αποκατάσταση να γίνει με φυτά της τοπικής χλωρίδας.
 • Εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης της Γκιώνας και των υπόλοιπων βουνών της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Να μην γίνει καμία διάνοιξη ούτε γεώτρηση πριν την οριστική μελέτη.
 • Άμεσος και συνεχής έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και των αποκαταστάσεων, από το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας και από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
 • Να τροποποιηθεί ο Μεταλλευτικός κώδικας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών χωρίς καμία όχληση στις περιοχές «ΦΥΣΗ 2000».
 • Άμεσος έλεγχος τήρησης των συνθηκών και των μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία από την Επιθεώρηση Μεταλλείων και το ΚΕΠΕΚ.
 • Οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, για όλες τις αιτήσεις των μεταλλευτικών εταιρειών για νέες δραστηριότητες, πριν την έγκρισή τους

Advertisements

3 Σχόλια to “e-mail”

 1. Alexi Says:

  To camping pote tha ginei re?
  «Στις 17, 18 και 19 Ιουλίου διοργανώνεται τριήμερο κάμπινγκ κοντά στο χωριό Καλοσκοπή»
  http://athens.indymedia.org/calendar/event.php?id=18639

  Eas mou enthpoisi kapoios pkl

  Efxaristo

 2. greekminers Says:

  Σετικά με την S&B που κατακρεουργεί επιφανειακά την Γκιώνα, μαθαινουμε πως ο βασικός τους εργολάβος για τα υπόγεια, η WASTE WATERS, τους κατήγγειλε την μεταξύ τους σύμβαση μέσα Φεβρουαρίου,μάζεψε τα μηχανήματα της και εφυγε με αποτέλεσμα η S&B να μην εχει πια δυνατοτητα παραγωγής απο τα υπογεια, οπότε έστω και παράνομα θα χτυπήσει επιφάνεια.

  Καημένο Λιδωρικι, τι σου μελε να παθεις

 3. Ελίνα Βέργου Says:

  Η κατάσταση αυτή ταιριάζει σίγουρα μόνο σε τριτοκοσμική χώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s