Αγανάκτηση και λύπη μας κάνουν να κινητοποιηθούμε και να σας ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει στην περιοχή του βορεινού συγκροτήματος της Γκιόνας .

Ακατάπαυστα μέρα –νύχτα εδώ και 40 χρόνια αποψιλώνουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις ΕΛ-ΜΙΝ Αφοι ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΙ, ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗΣ.
Δεν παίρνει άλλο ,το ποτήρι ξεχείλισε πραγματικά ,συγκεκριμένα οι εξορύξεις –υπόγειες και επιφανειακές –επεκτάθηκαν στην βόρεια πλευρά της οροσειράς της Γκιόνας ,την μόνη ελατοσκεπή πλαγιά που έχει απομείνει και φαίνεται από το χωριό Καλοσκοπη αλλά και τον κάμπο περά ως Λαμία και την Στυλίδα . Φαίνονται η Λειρίτσα (υψόμετρο 2.041 μ) μέχρι το Μακρυλάκωμα και την Αρκουδότρυπα την οποία εξαφάνισαν μαζί με την συστάδα των ημερόκεδρων που υπήρχαν εκεί-απομεινάρια χιλιάδων ετών.

Εκτός αυτών καταστράφηκαν και καταστρέφονται καθημερινά τεράστιες εκτάσεις ,με επιφανειακές και υπόγειες εξορύξεις , διανοίξεις δρόμων προσπέλασης αποκομιδής και προσωρινών χώρων εναπόθεσης ,που λόγω του επικλινούς του εδάφους καταστρέφουν κάθε βλάστηση στο πέρασμα τους ,καταπλακώνοντας όχι μόνο την βλάστηση και τα μικρά δέντρα της αλπικής και υποαλπικής ζώνης αλλά και πιω κάτω, τεράστια αιωνόβια έλατα σε μεγάλη έκταση του κρημνώδους εδάφους.

Αφήνοντας όλο τον υπόλοιπο ορεινό όγκο ,ανατολικά και νότια προς την ιστορική χαράδρα της Ρεκάς και μέχρι την περιοχή του Οινοχωρίου –Αποστολιάς –Καστελλίων –Γραβιάς ένα πραγματικό σεληνιακό τοπίο αφού δεν έχει απομείνει ούτε ένα δέντρο!

Όλα αυτά εν γνώσει των αρμοδίων αρχών τοπικών παραγόντων και υπουργείων, παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες :  αναφορές ψηφίσματα εκπροσώπων όλων των δήμων κοινοτήτων και συλλόγων της περιοχής ,δημοσιευμάτων σ’ εφημερίδες εκκλήσεις κ.λ.π. όλα αγνοήθηκαν και μένουν αναπάντητα και άνευ αποτελέσματος μέχρι σήμερα για λόγους που όλοι μπορούμε να υποθέσουμε.

Για να ενημερωθεί λοιπόν ο κόσμος και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Αθήνας και περιχώρων για την καταστροφή που συντελείται και τον αφορά άμεσα –δεν θα αναφερθούμε στην καταστροφή της πανίδας της οροσειράς της Γκιόνας και του οικοσυστήματος της .

Αλλά στην καταστροφή που συντελείτε τάχιστα στους ταμιευτήρες νερού της Αθήνας που γεμίζουν από την Γκιόνα.Η νοτιοδυτική πλευρά , τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη του Μόρνου και η βορειοανατολική πλευρά της από το κεφαλόβρυσο ,που τροφοδοτεί τον βοιωτικό Κηφισό και στην συνέχεια όλο τον κάμπο μέχρι την Υλίκη.

Τι πρέπει να κάνουμε

Στην έκθεση εκτίμηση του πανελληνίου κέντρου οικολογικών ερευνών του Ιουνίου 2007 ,σελίδα 6 ,μεταξύ άλλων αναφέρεται : «Η εξόρυξη του βωξίτη εξαντλεί τους υδάτινους πόρους ,ρυπαίνει το έδαφος και εν γένει υποβαθμίζει το περιβάλλον ,προκαλώντας μόνιμες βλάβες» και συνεχίζει «Συνεπώς προτείνεται να σταματήσουν οι εξορύξεις και να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγών και παράλληλα να υπάρξει ένα σχέδιο γρήγορης ανάπτυξης αυτών των ορεινών περιοχών».

Οι φωνές διαμαρτυρίας όλων μας είναι το μόνο όπλο έναντι των οικονομικών συμφερόντων , σας καλούμε να αναλογιστείτε τις επιπτώσεις και να πυκνώσετε τις τάξεις μας για να δυναμώσει η φωνή μας .

ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ 02-10-2008

Advertisements